Een echte doe-het-zelver

Johannes Mulder is van 1797 tot 1807 hoogleraar in de heel- en verloskunde aan de universiteit van Franeker. Deze column gaat over een bijzonder college dat hij houdt, met een zeer slechte afloop.


Bij zijn benoeming aan de universiteit van Franeker houdt Johannes Mulder een prikkelende rede waarin hij de staat van de heelkunde in Nederland aan de kaak stelt. Hij vindt het onderwijs op het gebied van de geneeskunst slecht. Hij pleit voor de komst van een academisch ziekenhuis, waar veel  geoefend moet worden op patiënten én lijken.

Maar de universiteit van Franeker is in zijn nadagen:  de studentenstroom stokt en de inkomsten zijn navenant. Mulders wens om een academisch ziekenhuis tot zijn beschikking te krijgen wordt niet gehonoreerd. Als Mulder in 1807 het aanbod krijgt om hoogleraar te worden in Groningen pakt hij deze kans met beide handen aan.

Naast zijn werk in het academisch ziekenhuis in Groningen blijft Johannes Mulder ook les geven. Op 3 november 1810 geeft hij een college over aandoeningen van de neusbijholten. Aangezien hij op dat moment zelf last heeft van een kaakholteontsteking, lijkt het hem een goed idee om zelf als proefkonijn te fungeren. Johannes gaat zichzelf in de collegezaal opereren! Hij  trekt een kies om op die plek een gat in zijn kaak te boren en zo bij de ontsteking te komen. De operatie verloopt niet zoals het moet en de assistent-chirurgijn wordt opgeroepen om het af te maken.

Na dagen van hoge koortsen, flauwvallen, hoofdpijn, stijve gewrichten en troebele urine lijkt het tij te keren. Johannes Mulder voelt zich veel beter. Maar de klachten komen in verhevigde mate terug en op 18 november sterft Johannes Mulder ‘in een rustige slaap’. Wij weten nu dat hij is overleden aan een bloedvergiftiging. Hij laat drie weesjes achter, zijn vrouw Hyke is al in 1805 gestorven.

Franeker Verhalen. Columns uit de Franeker Courant

Deze plek fungeert als een digitale museumzaal. Hier kunt u verhalen lezen die een voorwerp uit de collectie van het museum koppelen aan een verhaal uit Franeker. Deze verhalen verschijnen elke week in de Franeker Courant.