Een echte Van Meegeren voor zuster Polver

Dit is het laatst gesigneerde werk van Han van Meegeren. Het werk is waarschijnlijk aan Harmina Polver geschonken op het sterfbed van de kunstenaar. 'Zuster Polver' werkte in de Amsterdamse Valeriuskliniek. Ze kwam naar Franeker voor een opleiding in het Psychiatrisch Ziekenhuis en bleef daar tien jaar werken. Aan het begin van de jaren '80 van de twintigste eeuw overleed ze en ze legateerde het kunstwerk aan Museum het Coopmanshûs in Franeker.

Han van Meegeren maakte veel oorspronkelijk werk maar werd vooral bekend als meestervervalser. Hij kreeg het voor elkaar een vervalsing van een Vermeer aan Hermann Göring te verkopen, waarop hij werd aangeklaagd voor het verkwanselen van Nederlands cultuurgoed. Tijdens het proces biechtte hij op dat het werk slechts een vervalsing was. Hij kreeg een jaar celstraf opgelegd, maar kwam al snel met psychische klachten in de in de Valeriuskliniek terecht. Hij overleed daar op 30 december 1947.

Op de achterkant van het schilderij zit een briefje van Harmina Polvers hand geplakt met de tekst 'Dit schilderij moet na mijn overlijden geschonken worden aan het gemeentemuseum te Franeker, 't Coopmanshûs. Laatste wil van eigenaresse Harmina Polver, geb. 09-08-1923. Deze tekening is gedateerd kerstmis 1947. Han van Meegeren, overleden 30 december 1947 om ongeveer 18.00 uur in de Valeriuskliniek te Amsterdam. Dr. H. Polver was de enige getuige van zijn heengaan. H. Polver.'

Nu te zien